Maandelijkse Archieven: Juni 2020
-
Juni 05, 2020
Planten stoppen met groeien, bladeren vergelen en vallen af, en bloemen blijven uit: je merkt het meteen, wanneer de droogte in je tuin toeslaat. Te weinig water maakt planten bovendien extra kwetsbaar voor ziektes en plagen.
-
Juni 05, 2020
Tijdens de winterperiode kan de bladkwaliteit van sierteelt gewassen onder glas op negatieve wijze beïnvloed worden. Voeding speelt hierbij een belangrijke rol. Weten welke elementen opspelen, biedt de mogelijkheid tot het draaien aan de juiste knoppen.
Uit de diverse plantsap-datasets van snijbloemen in de winterperiode blijkt dat natrium en chloride consistent hoog aanwezig zijn. Kalium blijft in deze analyses sterk onder de streefwaarde. Kalium is voor bladkwaliteit en houdbaarheid van belang omdat het belangrijk is voor de celspanning (turgor). In de winterperiode is de kaliumopname, door de beperkte verdamping, beduidend lager dan in de zomerperiode. Uiteraard is kalium niet de enige factor en kijken we in dit artikel ook naar de belangrijkste andere factoren.
-
Juni 05, 2020Wat zijn humus en fulvine voor stoffen? In de natuur valt organische stof op de grond en sterven ondergronds wortels af. Deze organische stof composteert niet maar humificeert. Daaruit ontstaat in een proces van jaren de stof “humus”. Humus wordt gevormd door de afbraak van plantaardige of dierlijke koolstof. Dit humificatie proces vindt hoofdzakelijk plaats door bacteriën.
Als humus lange tijd opgebouwd kan worden in de bodem wordt het uiteindelijk omgezet in fulvine. Deze stof is veel lichter dan humus en heeft een andere structuur waardoor fulvine uiteindelijk naar diepere grondlagen wegsijpelt, terwijl de humus als fractie in de hogere grondlagen blijft.
Fulvine werkt in de bodem als een chelator. Het maakt complexe verbindingen opneembaar voor planten. Daarnaast is het een voedingsbron voor bodembacteriën die daardoor snel verbetering brengen in de bodemstructuur en een bijdrage leveren aan het
-
Juni 05, 2020
In gesprekken over bladbemesting rijst vaak de vraag of deze teeltmaatregel zin heeft. De opname van mineralen is immers het werk van de wortels. Dat klopt, maar ook het blad levert een behoorlijke bijdrage, bevestigt wetenschappelijk onderzoek keer op keer. Het blad van de meeste plantensoorten is zelfs zeer geschikt voor de opname van water, aminozuren en mineralen. Het aanbod mag breder zijn dan u denkt.
Planten hebben in de loop van hun evolutie meerdere systemen ontwikkeld om onder slechte omstandigheden te overleven en zich met succes voort te planten. Voedingsopname via het blad is eigenlijk ook zo’n onmisbaar back-up systeem.
Een mooi voorbeeld vinden we in donkere regenwouden. In deze bossen met hoog opgaande bomen krijgen laag blijvende kruiden en heesters geen direct zonlicht. Daardoor staat de fotosynthese op een laag pitje en maken ze weinig suikers aan voor groei en afgifte aan de wortels. Wat de wortels aan suikers ontvangen, sturen zij grotendeels de omliggende