Tips om je tuin tegen droogte te beschermen : crisisplan
Planten stoppen met groeien, bladeren vergelen en vallen af, en bloemen blijven uit: je merkt het meteen, wanneer de droogte in je tuin toeslaat. Te weinig water maakt planten bovendien extra kwetsbaar voor ziektes en plagen.
Kies je lievelingen
De hele tuin water geven, is geen optie, de zomer is nog te lang om nu al de hele regenwatervoorraad te verspillen. Het is hard, maar focus op wat echt telt: pas geplante struiken, hagen en bomen. Negeer de vaste planten, die kun je gemakkelijk vervangen. Focus op de planten die direct in het zicht staan, en die rond het terras, en negeer de andere.
Geef één keer per week water
Besproei één keer per week water, maar wel uitvoerig. Elke dag een beetje water geven, is het stomste wat je nu kunt doen. Dat stimuleert je planten om oppervlakkige wortels aan te maken, die nooit ‘leren’ dat ze diep in de grond naar water moeten zoeken. En dat beetje water aan de oppervlakte verdampt ook nog eens veel sneller. Trek geultjes rond bomen en struiken, zodat het water niet alle kanten uitloopt. Laat het water insijpelen, geef de andere planten water, en keer dan nog eens terug voor een tweede rondje.
“Een beetje water is slechter dan geen water.“
Mulch, mulch, mulch
5 tot 8 centimeter mulch doet wonderen. Ik gebruik houtsnippers maar schors, cacaodoppen, bladaarde, hennep op vlas- of stropellets zijn net zo goed. Een mulchlaag beschermt de aarde tegen directe zon en opwarming, en het vocht blijft langer in de grond. Heb je een erg droge plek in de tuin, leg dan onder de mulch een druppelslang. Het water druppelt daar direct in de grond waardoor het niet kan verdampen, en er veel minder verloren gaat. Zo’n druppelsysteem maakt ook de bladeren niet nat – een van de grootste oorzaken van schimmels zoals de bladvlekkenziekte op rozen of buxusschimmels.
Geef geen mest
Voedingsstoffen stimuleren planten om te groeien, maar groeien vraagt extra water, en dat is er nu niet. Bovendien bevatten meststoffen zouten, die zich bij gebrek aan regen opstapelen in de bodem, plantenwortels verbranden en nog meer schade aanrichten. Houd alles in een zomerslaap. Het komt er nu niet meer op aan om veel bloemen te hebben, maar om de planten te redden.
Knip uitgebloeide bloemen af. Na de bloei stopt een plant haar energie en vocht in het vormen van zaad - een slecht idee, in deze droogte, waar het alleen nog aankomt op overleven.
“Houd je planten in een zomerslaap.“
Schoffel
Alles groeit trager, ook het onkruid - dat is dan het enige positieve aan deze droogte. Wieden lijkt nu het laatste van je zorgen; toch is schoffelen wél een goed idee. Je breekt er de capillairen of verticale kanaaltjes in de aarde mee, waarlangs water normaalgezien verdampt. Op zandgrond speelt die verdamping minder, maar op kleigrond zoals in mijn tuin kun je zo wel een steenharde, uitgedroogde bodemkorst vermijden.
Negeer het gazon
Tuinier je op zandgrond, of houd je regelmatig opentuinen, dan heeft je gazon wel water nodig, maar zelf doe ik er niets aan. De robotmaaier stilleggen is een goed idee, want langer gras houdt het vocht beter in de grond. En de vele klavers in het gazon zorgen ervoor dat de grasmat er nog altijd groen bijligt. Voorlopig toch.
Bij een heraanleg , overweeg het innovatieve concept TerraCottem . Beschikbaar in 5,10 en 20 kg.
TerraCottem is een fysische bodemverbeteraar, een mengsel gebaseerd op lava, waterabsorberende polymeren, minerale NPK-meststoffen, organische stoffen en stoffen die de wortelgroei bevorderen. TerraCottem werd ontwikkeld door Prof. Dr. W. VAN COTTHEM op het Laboratorium voor Plantenmorfologie, Systematiek en Ecologie van de Universiteit Gent (België) om bij te dragen tot het algemeen bodemverbeterend proces in droge streken, in het bijzonder door optimale bodemvochtigheid en vruchtbaarheid van de bodem te scheppen voor alle plantensoorten. |
Het product is daarom samengesteld uit een aantal organische, superabsorberende copolymeren met crosslinks en waterbindende groepen, oplosbare minerale meststoffen, traag werkende meststoffen, organische stoffen en wortelgroei activatoren. De bijzondere eigenschappen van het TerraCottem-mengsel bieden mogelijkheden voor een groot aantal toepassingen en tal van voordelen. Het is een mengsel van korrels en poeders, dat gemakkelijk met de bodemdeeltjes kan gemengd worden. *In contact met water slorpen de superabsorberende polymeren snel watermoleculen op, waarbij zij uitzetten en opzwellen tot onoplosbare gelklompjes. Deze hydrogels kunnen een groot volume aan water opslaan, gemiddeld een honderdtal keer hun eigen gewicht. Ze zijn weinig gevoelig voor elektrolyten en kunnen vele malen na elkaar opzwellen en weer uitdrogen, zodat ze gedurende langere tijd bruikbaar zijn in de bodem of het substraat. *De oplosbare minerale meststoffen bevatten de klassieke NPK-zouten en worden gebruikt als een startercomponent voor de eerste groeifasen van de planten. Hun elementen worden in de hydrogels opgenomen *De traag werkende meststoffen spelen een belangrijke rol in het vruchtbaar maken van de bodem gedurende tenminste een jaar. *Activatoren van de wortelgroei werden in het mengsel opgenomen om de wortelstrekking en de algemene productie van biomassa te bevorderen. Zij stimuleren ook de microbiologische activiteiten in de bodem of het substraat. TerraCottem stimuleert de plantengroei door een optimaal vochtgehalte in de bodem of het substraat te scheppen, zelfs gedurende een langere periode van droogte. Het betrekkelijk groot volume aan water, dat in de hydrogels vastgehouden wordt, levert ook voldoende water aan de wortels van alle plantensoorten. Dit water wordt langzaam aan de wortelharen afgestaan volgens de behoeften van de plant. TerraCottem is een niet-toxisch, ecologisch betrouwbaar product, dat de bodem, het grondwater of de planten niet contamineert. |